torsdag 30 december 2010

Seitsemän Samuraita

Mistä antaisimme riisiä, kun sitä ei ole? Katselen seitsemän Samuraita elokuvaa. Olen aina pitänyt siitä. Selitän kiintymykseni tarkemmin, joskus myöhemmin. Silkkaa hullutusta, eräs kylän puolustajista toteaa.

Asettukaa riviin, komentaja vaatii. Tollo ei löydä paikkaansa. Emme voi vaarantaa koko kylää kolmen talon takia. Se, joka ajattelee vain itseään, tuhoaa lopulta myös itsensä. Kuka rikkoi pellon sirpillä? Karhunko tekosia tämä? Vartija kysyy pimeydestä tulevalta: kuka siellä? Kylän puolustajat ovat jännittyneitä. Ei ole mitään muuta sanottavaa.

Heikoin lenkki ensin. Kuka siellä? kysyy nuotion vartija. Kiitä onneasi, että emme ole rosvoja, esiin tulevat soturit vastaavat.

Viljaa puidaan. Ratsumies osoittaa taitojaan, kunnes hevonen heittää hänet ratsailta. Siitä saa väki lystiä. Epäonnistuminen kiehtoo varmuudella, aina.

Kolmonen on vartiopaikallaan. Talonpojan elämä on viheliäistä. Nuori nainen ei piittaa tulevasta. Oikea mammanpoika samuraiksi ei tiedä mitä tehdä. Hetken kuluttua varoittavat metsässä samoilevasta kolmesta muukalaisesta. Meteliä ei voinut olla kuulematta. Ihmiset patistetaan sisälle.

Taistelu alkaa kohta. Puun luona kulkee ilmiselviä tiedustelijoita. Heidät on huomattu. Ratsain yksin tuleva otetaan kiinni. Hevonen hirnahtaa.

Samurai lymyää ja etsii kohdettaan. Yksi torkkuu puun runkoon nojautuen. Maassa makaavalle vangiksi joutuneelle nauretaan. Vanha nainen tappaa kuokalla vangitun tunkeilijan.

Apujoukkojen hakemiseen ei ole aikaa, komentaja ehdottaa hyökkäystä. Typerät kaakit eivät tottele ratsastajia.

Rosvot savustetaan ulos ja tapetaan. Merkkejä annetaan huilulla. Katse paljastaa pelon ja epätietoisuuden. Kaaos. Rosvot savustetaan pesästään. Saastaista sotaa tulta vastaan.

Typerystä, jonka vaimo oli rosvojen seurassa, ammutaan. Hautajaisissa hiljainen hetki. Itkua ja surua kummulla, jota koristaa samurain miekka. Vetistelyä ei sallita.

Rosvoille annetaan merkki: ne tulevat vihdoinkin. Suuri joukko hyökkää kylään. Osa tulee ratsain, puolustus ei salli nopeaa läpimurtoa. Niillä on kolme kivääriä. Menkää etelään, varokaa aseita. Yrittävät ylitystä joen kautta. Ei onnistu, ratsain pois. Yksi ammutaan nuolella rintaan. Hyvässä linnoituksessa on vihollisen mentävä aukko. Varokaa tuliaseita. Lapsen itkua. Liikettä niveliin. Vuorilla on 20 vihollista. Idässä kaksitoista, kyläläiset ovat peloissaan.
Puolustusta rakennetaan. Ratsumiehet tulevat jälleen ja ampuvat kiväärillä. Rauhallisesti nyt. Lähtevät pois, sytyttävät surkimukset palon.

Kolme kylästä erillään olevaa taloa poltetaan. Ukon talo on tulessa. Missä ukko, lapsi ja nainen? Nainen keihästetty, lapsi tuodaan turvaan. Lapsen itkua samurain sylissä.

Leirinuotiolla on hiljaista. Kauhusta kankeana, kun rosvo joutuu keihästetyksi. Ruuti haisee. Manzo sai osuman, joka on kirpun puremaa pienempi.

Karttaan merkitään kuolleitten vastustajien symbolit. Laittavat syötiksi nuken. Hyvä työ saa kiitosta. Pelättiä heilutettiin puun takaa ja sitä kohti ammuttiin.

Sisään joutuneet ovat satimessa; hoidetaan yksi kerrallaan. Kuulevat askeleita. Taistelijat ovat väsyneitä. Yksi samurai löi kaksi ja hankki aseen. Hieno ihminen saa kunnioitusta.

Ratsastajat tulevat. Selvä. Tukkikaa tie, kun ratsastajt ovat sisällä. Pakenevat pudottuaan hevosten selästä. Takaisin asemiin. Hyökkäys jatkuu. Päästäkää toinen sisään.

Ratsumiehet pomitaan yksitellen. Kuolemaksi niille, jotka joutuvat erilleen pääjoukosta. Vetelää joukkoa, joku toteaa. Kuolleet merkitään karttaan.

Tiedustelija hiipii metsässä. Katsoo, miten karkurit ammutaan. Kaksi lisää kuollutta. Paluu kylään. Rosvot nälkäisempiä kuin talonpojat. Samurai tappaa yhden ampujan. Omin päin toimimista ei suvaita. Ratsumiehet saapuvat. Älkää päästäkö ketään läpi. Rosvo joutuu naisten mukilotavaksi. Ketään ei päästetä läpi.

Naista ammutaan nuolella selkään. Ratsuja sisäpuolella. Ratsumies pulassa, maassa ja kohta kuollut. Sankaria kannetaan. Kaikki eivät selviä hengissä.

Vielä kolmetoista jäljellä, seitsemän tulivat kalliiksi. Ratkaiseva taistelu alkaa huomenna, jokainen saa käydä kotonaan. Rosvot käyvät aamulla epätoivoiseen hyökkäykseen. Nuorten kohtaaminen liekehtivällä nuotiolla. Kuolemmeko kaikki huomenna? Mistä löytyi Sakea? Talonpojilla on kaikkea. Jaksaako taistella huomenna?

Talonpojan tytär antautuu Samuraille. Kuulustelua ja hammasten kiristelyä. Vihottelu ei kannata, jos ihminen tietää kuolevansa huomenna. Ennen taistelua tapahtuu sellaista.

Entä jos hän olisi joutunut rosvojen käsiin? Ulkona sataa. Kaikkien hermot ovat kireällä. Urheaan taisteluun kannustetaan naurun kera. Kolmetoista rosvoa jäljellä, päästetään kaikki sisälle. Tämä on ratkaiseva taistelu. Sieltä ne tulevat. Ryhmittyvät uuteen hyökkäykseen.

Rosvot ovat kiipelissä. Menkää itään. Rosvot ja hevoset eivät pärjää. Hyvin taisteltu. Rosvo kohtaa kohtalonsa. Kunnes: rosvoja ei ole enää. Jälleen kerran Samurait jäivät henkiin. Johtajan mukaan talonpojat voittivat taistelun. Elämä kylässä jatkuu.

Posted via email from Visual Radio

Inga kommentarer: