Sidor

måndag 6 december 2010

Tekemistä riittää

Nicklas Herlin raivostui Vihreiden Uusi Suomi vaalisloganista. Apple on myydyin älypuhelin Suomessa. Nokia saattaa silti suurella valikoimallaan tehdä hyvän tuloksen viimeisellä neljänneksellä. N8 jälkeen kuvaan astuu E7. Tänään vietämme itsenäisyyspäivää. Taitelija Hannu Salama Taustapeilissä. Puhetta vainoharhaisesta suomalaisesta kulttuuri-ilmastosta. Hän lukee otteen vuosi elämästäni kirjasta. Salama aloitti uransa sähköasentajana.

Istanbul-sävelmä oli muotia Hannu Salaman nuoruusvuosina. Haastattelu alkaa Pispalassa pumppukaivon kadulla. Siirtyi Pispalaan 1980-luvulla kielen takia kuuntelemaan, miten sitä puhutaan. Voimaperäistä murretta Tapereelta. Ilmaisuvoimaisuutta löytyy. Lauri Viidan Betonimylläri ja Moreeni romaanit mainitaan. Eeva-Liisa Mannerkin saa maininnan ja piti Salaman kirjoista.

- En minä yksinäisyyttä pelkää, mutta ihmisiä, kertoi hiljainen ja ujo Eeva-Liisa Manner.

Salama kertoo kymmenissä vuokra-asunnoissa eri puolilla Suomessa: Pispalassa, Rööperissä. Pispalan harjulta komeat maisemat. Näkymä Pyhäjärvelle ja Näsijärvelle harjun korkeimmalta paikalta.

Pispala on hyin tuttu monista kirjoista. Salama on kirjoittanut maisemista ja miljöistä, mutta ei hän pidä Tamperetta taivasta seuraavana. Salama muistelee 1940-luvun loppua, jolloin hänellä oli usein nälkä asuesaan yksinhuoltaja-äitinsä kanssa. Oppi hän Jumalaa ja paljon muutakin pelkäämään.

Lapsuus oli onnellisinta aikaa. Järkyttävänä muistona vankileiri, jossa uskovaisia ja vasemmistolaisia. Vastarintaihmisiäkin asui alueella. Pidätettiin ja kidutettiin. Suomen miltaristisia piirejä hän ei kiittele kertoessaan poliittisesta dramatiikasta.

Siinä näkijä missä tekijä romaanissa hän kertoo vastarintaliikkeen toiminnasta. Kuulustelun jälkeen löytyi yhdestä miehestä 23 puukonhaavaa. Totuudentorjuntaa on historiankirjoissa.

Posted via email from Visual Radio

Inga kommentarer: