tisdag 20 mars 2012

Dragsvikistä Raatteen Tielle

raate

Minulla on käytännön kokemusta Dragsvikin varuskunnasta vuosien takaa. Strategisesti tärkeimmäksi tekijäksi nostaisin Ekenäs Seminarium sijainnin kasarmien läheisyydessä.

Tammisaaren seminaarissa koulutettiin ruotsinkielisiin peruskouluihin opettajattaria, jotka hekin tulivat rannikkoseudun ruotsinkielisistä kunnista.

Ilman eri puolilta ankkalammikkoa kerääntyneitä tulevia kansankynttilöitä Tammisaaren Palokunnantalon tansseissa ei olisi ollut tungosta. 

Sotilasurani suurimman taktisen virheen tein toimiessani yliluutnantin iltamenon takia lastenvahtina ja salakuljetin seminaarilaisen vartioidulle sotilasalueelle. Rangaistusta en paljastumisesta saanut, mutta urani lastenvahtina päättyi siihen.

Kunnon kehittymisen kannalta oli hyödyksi seminaarilta kasarmin portille juokseminen ennen iltaloman päättymistä. Yritän vielä pohtia sitäkin, että kummalla puolella kasarmin porttia sijaitsi niin sanottu miesten koulu.

Viime viikolla poikkesin Kuusamossa ja ajoin Raatteen tien ohi. Kainuulaisia korpisotureita on kiittäminen, ettei pakkovenäläistämistä maassamme tapahtunut. Kielipoliittisesti ei olisi ollut hassumpaa, jos olisin äidinkieleni lisäksi oppinut puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan Venäjää.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Voi sitä venäjää itsenäisestikin opiskella, kuten isukki teki 70-luvun alussa. Vaihtoi lukusanat opittuaan Wallacin ATK-hommat kielenkääntäjän hommiin Hollmingilla. Pitäisiköhän itsekin opiskella... T. Isovaaran Matti Skotlannista

Anonym sa...

p.s. Olen muuten ollut tuolla sisällä "Rajalla" ryynätessä. Dragsvik on tutuhko kertauksesta. :)

Helge V. Keitel sa...

Anonyymi, minulla on jo ikää likaa, mutta Venäjää olisi pitänyt kaikkien suomalaisten opiskella. Isäsi toimi viisaasti. - Helge