Sidor

söndag 2 december 2012

Kansainvälistä puutavarakauppaa Ranskassa

2011-09-08 12.20.54 

Muistelen entisiä puutavarakaupan suuruuden aikoja. Sahatavaran vienti on romahtanut aikaisempaa alhaisemmalle tasolle. Ongelmia on myös mekaanisen metsäteollisuuden laitevalmistajilla.

Vientiämme vaivaan suhdanneherkkyyteen ei ole löydetty tepsivää ratkaisua.

Kaunis, historiallinen satamakaupunki Nantes oli 1990-luvulla Ranskan suurin raakapuun tuontisatama. Nantesin ympäristöön sijoittui Euroopan huomattavin puutavaran käytön, jakelun ja jatkojalostuksen keskittymä.

Saksassa samassa roolissa lienee Bremen. Hakukone kertoo, että Nantes pitää yhä pintansa. Seuraava suurtapahtuma järjestetään 2014:

The next Show the 4th, 5th and 6th of June 2014

The get together for the timber trade will be taking place in Nantes, France from the 4th to 6th June 2014. Until then, follow the news about the show and the timber industry in France on Facebook and twitter

Keväällä 1996 pidetyille Nantesin kansainvälisen puutavarakaupan –messuille saapui Ranskan lisäksi 40 maasta vierailijoita ja näytteilleasettajia. Messuille osallistui yhteensä 221 näytteilleasettajaa.

Suomesta Nantesiin on hyvät liikenneyhteydet. Pariisista Nantesiin kestää lento 45 minuuttia. TGV-luotijunalla matka Pariisista taittuu kahdessa tunnissa. Miten ahkerasti suomalaiset osallistuvat kansainväliseen “The Carrefour International du Bois” –tapahtumaan?

Kahden päivän aikana Nantesin 1996 näyttelyyn tutustui 2 000 puutavara-alan ammattilaista, joista 42 prosenttia oli järjestäjien mukaan korkeinta yritysjohtoa. Messujen tutkimusten mukaan joka neljäs näyttelyn aikana saaduista yhteyksistä oli johtanut toimiviin kauppasuhteisiin.

Nantesin puutavarakauppa-messujen tuoteryhmistä mainitsen muutamia:

  1. havupuu- ja lehtipuusahatavara
  2. kattorakenteet
  3. puurunkorakentamistuotteet
  4. hirret
  5. paneelit
  6. liimalevyt
  7. liimapuut
  8. parketit
  9. ulko- ja sisärakentamisen komponentit
  10. sorvatut tuotteet
  11. aihiot
  12. puolivalmisteet
  13. valmiit komponentit
  14. huonekalujen rungot
  15. pakkaukset
  16. pintakäsitellyt ja uudet tuotantoideat

Ranska on edelleen suuri puutavaramarkkina-alue, jonka kasvupotentiaalin voimasta minulla ei ole ajankohtaista tietoa. 1990-luvulla kasvun mahdollisuuksia haettiin kuitenkin huonekaluteollisuudesta. Kansalliset organisaatiot käynnistivät Ranskassa mittavan kampanjan puunkäytön lisäämiseksi ja siksi mekin olimme siellä.

Messujen järjestäjät uhosivat, että Ranska tarjoaa sillanpääaseman muiden eurooppalaisten markkinoiden valtaamiseksi. Millä tolalla on suomalaisten suhdanne- ja vientisahureiden uho?

"The Carrefour remains obligatory for all those in the timber industry."

Inga kommentarer: