Sidor

måndag 25 februari 2013

Professori vedetään mediahumppaan

Suomen nuorimpana väitellyt filosofi Pekka Himanen on uinut sujuvasti akateemisessa maailmassa ja julkisuudessa kahden vuosikymmenen ajan. Nyt “valoisan ja innostavan” filosofin kimppuun käydään yllättävän rajusti.

Minua kiinnostaa asian käsittely mediassa. Himasen teoksiin olen tutustunut pintapuolisesti rääpien, joten en osallistu sisällön ja sanoman arvosteluun. Yritän kuitenkin miettiä, miksi akateemiset tahot ovat mielensä pahoittaneet. Kateusko puristaa kaunaa pintaan?

Mielipidekirjoittajien syytteet rakentuvat salaliittohypoteesien varaan.  Väärin tilattu. Väitetään, että Jyrki Kataisen kaverille järjestettiin iso tutkimusprojekti hankintalain vastaisesti.

Filosofi Pekka Himanen on 39-vuotias helsinkiläinen filosofian tohtori. Hyvin verkottunut filosofi tunnetaan maailmalla yhteistyöstään Manuel Castellesin kanssa. Manuel ja Pekka ovat kirjoittaneet teoksen The Information Society and the Welfare State: The Finnish Model.

Himasen tunnetuin teos Hakkerietiikan ja informaatioajan henki nousi aikoinaan bestseller-listoille jopa Yhdysvalloissa. Pekka Himanen väitteli tohtoriksi 20-vuotiaana Verkkoyhteisöissä Himaselle on vuosien mittaan kerääntynyt sekä kannattajia että vastustajia. Muista erään Keynote-esitelmän, josta ei ainakaan YouTubessa saanut tolkkua. 

Muutama kuukausi takaperin lehdissä, telkkarissa ja sosiaalisessa mediassa käytiin armotta venäläismielisen kohudosentti Bäckmanin kimppuun. Onko nyt vuorossa  akateemisesti hennoilla näytöillä esiintyvä “professori”  Pekka Himanen.

Vuonna 2004 eduskunnan tulevaisuusvaliokunta tilasi Himaselta Välittävä, kannustava ja luova Suomi: katsaus tietoyhteiskuntamme syviin haasteisiin sekä vuonna 2007 innovaatioraportin Suomalainen unelma.

Himaselta tilattiin myös Vanhasen, Wallinin toimesta tulevaisuusselvitys Kukoistuksen vuosikymmen. Miten Suomi saadaan kukoistamaan 2010-luvulla.

Värikkääksi persoonaksi luonnehdittu Pekka Himanen sai kriitikoiden mielestä ilman kilpailutusta 700 000 euron tutkimushankkeen valtioneuvostolta. Nyt professori Himasen luottomieheksi leimattu Jyrki Katainen saa nyt myös kriitikoilta sapiskaa.

  1. Kateuttako kaikki on vaan?
  2. Miksei hanketta kilpailutettu?
  3. Akatemia, Tekes ja Sitra eivät tienneet, miten pitäisi kieltäytyä

Uusimmasta tutkimushankkeesta on tehty ainakin neljä kantelua. Hankintalain mukaan kaikki yli 30 000 euron suuruiset hankinnat on kilpailutettava. Väitetään, että Himasen firmaa suosittiin ja akateemisesti valveutuneemmat tulevaisuudentutkijat ja –tietävät eivät hyväksy menettelytapaa.

Jyrki K. oli tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja vuosina 2003 – 2007 ja vaaleissa Katainen käytti Himasen kauniita lauseita.

Ajatuskulkuna on, että sopimuksen allekirjoittajat ovat kaupan yhteydessä ohittaneet pätevämpiä tulevaisuudentutkijoita. Poliittisten vastustajien mielestä Pekan ajatukset ovat “hienon kuuloisia”, mutta “eivät toimi käytännössä”.

Analyysiä

Pieni ryhmä ottaa hankkeen silmätikukseen ja aloittaa julkisen kyseenalaistamiskampanjan. Kielteinen julkisuusprosessi leviää moneen suuntaan.

Tässäkään tapauksessa oikeutta kohteeksi joutunut ei saa, jollei lähde sitä omaehtoisesti hakemaan. Himanen ei ole kommentoinut vastustavia ja kyseenalaistavia kannanonttoja julkisesti.

  1. Julkisen ajojahdin kohteeksi joutunut ei alussa välttämättä ymmärrä, miten nopeasti mielikuvan vääristyminen tapahtuu nykyään.
  2. Juttuun kytketään muitakin henkilöitä, joiden toimintaa ja motiiveja ei haluta ymmärtää.

Kulisseissa poliittinen suhmurointi jatku, journalistit keräävät tausta-aineistoa uusista väärinkäytöksistä ja epäkohdista. Vihjeitä varmasti riittää.

Median on pakko myydä juttujaan ja kerätä silmäpareja telkkarin ääreen. Olemme saaneet uuden ja elävän hanke-esimerkin, johon voimme kanavoida herravihaamme, katetuttamme ja ohitetuksi tulleet nuolevat nyt henkisiä haavojaan.

Oletan, että keskustelu tästäkin teemasta jatkuu.

Inga kommentarer: