Sidor

fredag 2 augusti 2013

Marimekko, Talvivaara ja Hyvinvointivaltio

Suomi on Pohjolan Japani. Kopioimme ukrainalaisia ja brittiläisiä taitelijoita saadaksemme Made in Finland uudelleen edustuskuntoon. Meitä huolestuttaa kreikkalaisten suruton velanotto ja siksi valtionvarainministeriössä työstetään maailmankaikkeuden pienintä elvytysbudjettia. Hyvä Jutta! Suomi nousuun.

Marimekon suunnittelijat ovat keksineet kopiokoneen ja maripaita-freelancerit ovat hullaantuneet Photoshopiin.   Niillä pääsee nopeammin tulokseen kuin tussikynillä ja vesiväreillä tuhertaen.

Talvivaaran kaivoksella ei voi enää tapahtua mitään muuta uutiskynnystä ylittävää kuin konkurssihakemus. Velkasaneeraus onnistunee vaivatta, koska pääomistajana on valtion omistama Solidium, mikäli Suomen valtiolla on vielä luottoa rahoitusmarkkinoilla. Mietin, mitä ulosottomies lastaisi peräkärryynsä, jos niin sattuisi käymään. Onneksi ei ole minun murheita.

Suomalainen hyvinvointivaltio luotiin sotien jälkeen vaiheessa, jolloin teollisuuttamme pyöritti kaksikymmentä perhettä. Sen ajan upporikkaitten neuvottelukumppaneiksi saatiin ristiriitojen raatelema työväenliike. Nyt SAK:n, demareiden ja vasureiden yhteenlaskettu voima on kepuleita pienempi; näin maailma muuttuu.

Hyvinvointivaltion raunioilla kukkoilevat poliittiset broilerit ovat ihmeissään; entiset upporikkaat ovat rutiköyhiä, valtionsomisteisetkin tehtaat Kiinassa ja työväenliikkeen kannatus alhaisempi kuin koskaan aikaisemmin.

Tehtaanomistajat hoipertelevat jyrkänteen reunalla, rahat eivät riitä sukukokousten pitämiseen. Tehtaat ovat rapakunnossa, kun investointeihin ei ole ollut varaa. Rahaa on tuhlattu vanhojen rakenteiden ylläpitämiseen. Valtio on auttanut, mutta ministeriönkin laarissa ei ole enää siemenviljaa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, hoipertelemme huomiseen eilistä hyvää ihmetellen ja huomista pahaa peläten. Talvisota 2.0 on melkein huulilla. Tarvitaan vain Mainilan laukaukset.

Mainilan laukaukset oli Mainilan kylässä tapahtunut välikohtaus, joka johti Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyökkäämättömyyssopimuksen yksipuoliseen purkamiseen. Neljä päivää myöhemmin alkoi Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota.

Tämä tuleva välikohtaus tapahtunee jonkun keskuspankin neukkarissa, jossa pankkiirit ilmoittavat, että hyvin-vointi-valtionne on tiensä päässä.

Inga kommentarer: