fredag 16 augusti 2013

Sähkeitä Suomesta - Journalisti

Sähkeitä Suomesta - Journalisti

HELGE: Ajatella, miten kiinnostavia pienet arkiset asiat ja itsestäänselvyydet ovat muualla. Ei tarvita suuria ja mahtavia rakennelmia, kun tavallisuuskin toimii. 

Toimittaja Li Jizhi pitää siitä, että Suomessa puhutaan suoraan ja halutaan oppia virheistä. Hän asuu ja työskentelee puutalossa Helsingin Kulosaaressa. Hän katsoo satelliitin välityksellä englanninkielisiä kiinalaisia tv-kanavia.

Li Jizhi kertoo:

Ensimmäisellä työviikolla kävin Rovaniemellä jututtamassa kiinalaisia turisteja ja työntekijöitä. Siellä on iso kiinalainen ravintola ja pieni kiinalaisten opiskelijoiden pyörittämä matkatoimisto. Kotiin palattuani sain tontuilta kirjeen, jossa oli myös Joulupukin allekirjoitus.

Lapsena luistelin paljon, mutta hiihtokeskuksia meillä ei ollut. Tänne tultuani ostin sukset ja menin Paloheinään hiihtämään. Hiihdin kaksi tuntia, ja join kuumaa kaakaota päälle.

Keväällä huomasin toden teolla, miten erilaista täällä on: niin paljon puita, jokia ja järviä, niin vähän ihmisiä. Erityisesti on jäänyt mieleen venematka ystävän kesämökille. En ollut koskaan ennen kokenut sellaista. Kiinassa on suuria jokia, mutta ei juuri pieniä järviä. Siellä ei näe perheitä veneilemässä ja uimarannoilla.

Olen tehnyt täällä paljon veteen liittyviä juttuja: Suomen puhtaan juomaveden salaisuudesta ja siitä, miten järvet on pidetty puhtaina tehtaiden päästöistä. Muutenkin ympäristöaiheet kiinnostavat kovasti.

Kävin Tampereella tekemässä juttua puhtaasta kaupunki-ilmasta samaan aikaan kun Pekingissä oli hirveä savusumu. Tampere on vanha teollisuuskeskus, mutta nykyään se on hyvin viehättävä ja puhdas kaupunki. Kaikki tämä tieto voi olla hyvin hyödyllistä Kiinalle.Kuva: Helge V. Keitel, KK-Net, Sotkamo, Finland (2013)
Inga kommentarer: