måndag 18 februari 2013

Kun ketkut pyörittävät poliittista peliä

Ajatellaan, että pienessä pitäjässä pidetään toisista huolta. Mutta maaseudun idyllillä on myös nurjempi puoli. Samat ihmiset ovat vallassa sukupolvesta toiseen; valtaan takerrutaan kynsin hampain. Landella ulkopuolinen ei saa mennä ympyröitä sotkemaan.

Tulokas päätyy silmätikuksi ja
päähän potkittavaksi hylkiöksi

Maaseudun idyllissä on tarjolla synkkiä ja uhkaavia sävyjä. Päättävissä elimissä ulkopuolinen ei voi kylliksi varoa kirkonkylän ketkuja, joiden toimet eivät siedä päivänvaloa, jos tietämättään astuu päättäjien varpaille.

Puolustautuminen vaikeutuu, kun paikallismedian manipuloiva tieto ympäröi kaikkia. Kilpailun puuttuminen vääristää tiedonvälitystä ja uutisointia. Samat ihmiset ovat kohta päättämässä rahasta, mielikuvista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista.

Varo kunniaasi ja valvottavia etujasi, jos tietoisesti tai tiedostamatta sekaannut päätöksentekijöiden saavutettuihin etuihin.  Varo joutumasta poliittisen peliin ja / tai työpaikkakiusaamisen uhriksi. 

Pääpuolueiden päättäjät ovat symbioottisessa suhteessa toisiinsa.  Kaveria ei jätetä, jollei satu olemaan piirin ulkopuolelta.

Paha ei välttämättä saa palkkaansa

Pitäkää varanne: pelinappuloiksi ajautuneet syyttömät ja hyväuskoiset joutuvat kärsimään, kun peli kääntyy entistä kovemmaksi.

Kunnallisen päätöksenteon kiemuroista ei voi arvata, kuinka aiemmilta vuosilta tutuiksi tulleet juonikäänteet punotaan lopuksi yhteen.  Jollet taivu, anna periksi, vetäydy tehtävästäsi, luovuta paikkaasi tai heitä pyyhettä kehään, pirunpelto sinut perii.

Oikeuksiensa puolesta taistelevan on syytä pitää päänsä kylmänä ja tyynesti selvittää poliisin ja oikeuslaitoksen kautta, jollei toimijoiden häikäilemättömyydelle muuten löydy rajoja:

 1. kuka käynnisti ajojahdin?
 2. mitkä olivat toimijan motiivit?
 3. kenen ideana oli asiallisesti toimineiden lavastaminen syyllisiksi?
 4. miten tarkastajat ja asiantuntijat suhmuroitiin pelin politiikkaan mukaan?
 5. köyden kiristyessä osapuolet huomaavat, etteivät voi luottaa edes toisiinsa

Rooleissa:

 1. lipeväkäytöksinen asiantuntija astuu näyttämölle
 2. tietoja vuotava virkamies käynnistää likaisen pelin
 3. poliittisten intohimojen ja kylänvanhusten mobilisointi käynnistyy
 4. paikallislehden vihamieliset toimittajat narutetaan karikatyyrin rakentajiksi
 5. dokumentaristit lukevat tietolähteitä kuin piru raamattua
 6. minä-myös –asiantuntijat näkevät tilaisuutensa tulleen
 7. vastustajat ajetaan nurkkaan ja syyllistetään
 8. uhkailua, suostuttelua, vääristelyä ja rivien hajottamista

Inga kommentarer: